Ulica 16.kolovoza/augusta bb, 72260
Izbornik
Naslovnica
O nama
Povijest/istorija
Uprava
Sjednice OV-a
Odluke,zakljuci i dokumenti OV-a
Javne nabavke
Gospodarstvo
Turistička razglednica
Smještaj i ugostiteljstvo
Obrazovna i socijalna infrastruktura
Vjerski život
Kultura
Sport
Fotogalerija
Servisne informacije
Linkovi
Kontakt
Traži
O nama PDF Ispiši E-mail
Napisao Opcina Busovaca   
Monday, 08 April 2013

 

 

Naseljeno  mjesto Busovača nalazi se u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, na mjestu gdje se križaju putovi koji povezuju sve njene dijelove.

Prema popisu stanovnika iz 1991. godine na području općine Busovača je živjelo ukupno 18.847 stanovnika, od čega 48% Hrvata, 45% Bošnjaka, 3% Srba i 4% ostalih, a nema točnih podataka o trenutnom broju stanovnika.

Općina Busovača obuhvata 157,5 km² prostora na kojem je smješteno ukupno 47 naseljenih mjesta.

Pod svojim sadašnjim imenom Busovača se u pisanim dokumentima prvi put spominje 16.08.1371. godine kada je izvjesni Gojko Čepić iz Busovače prodao Johanu Rombaldu Bonu 30 miliarija gvožđa. Navedeni datum je upisan na grbu grada Busovače i isti se obilježava kao Dan općine.

Od svog nastajanja pa do danas Busovača je prošla mnoge faze razvoja, a trag o vremenima iz povijesti Busovače ostavili su mnogi učenjaci, putnici nahodnici i mnogi drugi koji su u ovom gradu boravili i u njemu ostavili neizbrisiv trag.

Do intenzivnog industrijskog razvitka općine Busovača dolazi u periodu nakon Drugog svjetskog rata. U tom periodu nastaju nosioci gospodarskog razvitka ovog područja: Tvornica za proizvodnju vatrostalnih materijala „Vatrostalna“, Tvornica za proizvodnju opekarskih proizvoda „Nigma“, Tvornica mediapan ploča „Mediapan“, Trgovinsko-uslužno poduzeće „Tisovac“, Poduzeće za pružanje ugostiteljskih usluga „Ugostiteljstvo“, i mnogi drugi gospodarski subjekti. Uz radno angažiranje radno sposobnog stanovništva u poduzećima susjednih općina, a ponajviše u Zenici, stupanj zaposlenosti radno sposobnog stanovništva će postići zadovoljavajući nivo.

Ratna dejstva na ovim prostorima za posljedicu će imati potpuni zastoj u proizvodnji kod nositelja gospodarskog razvitka, velikih razaranja i uništavanja materijalnih dobara, migraciju stanovništva.....Postratni period u Busovači karakterizira obnova objekata infrastrukture (putovi, mostovi, vodovodi, elektro-mreža....), javnih  objekata (zdravstvene ustanove, škole...), stambenih objekata, te izgradnja novih objekata infrastrukture (novi putovi, nove telefonske linije...)

Povrat imovine raseljenih lica u ovoj općini je već poodavno stvar prošlosti, a nezavršen proces privatizacije je temeljna kočnica u razvitku gospodarstva na ovim prostorima, što za posljedicu ima veliki broj onih koji u osnivanju vlastitih malih i srednjih poduzeća vide svoju budućnost. Zbog navedenog općina je širom otvorila svoja vrata za sve koji namjeravaju formirati vlastita mala poduzeća ili samostalne radnje kao izvor egzistencije i zapošljavanja nezaposlenih lica.

Težnja nositelja zakonodavne i izvršne vlasti je da Busovača u najskorije vrijeme postane mjesto u  koje će mladi i obrazovani, ali i oni koji su malo drugačiji, rado dolaziti i ostajati, a ne mjesto iz kojeg će se odlaziti.

           

 

Površina teriotorije općine Busovača

157,5 km2

Visinske oblasti                   
 %
Broj stanovnika 1991. godine:
18.847
Planinska
19%
Broj naseljenih mjesta:
47
Brdska
58%
Broj mjesnih zajednica:21
Ravničarska
23%
Rijeke na području Općine:
Dužina kroz teritoriju općine Busovača (km) Najviši vrhovi
metara
 Lašva
 9,8 km
Crni vrh
1.619 m
 Kozica
 15,6 km
Suha voda
1.502 m
 Ivančica7,2 km
Modri kamen
1.308 m
 Klokotnica7,6 km
Hum
1.241 m
  Ukupno: 40,2 km
 Pridolci1.171 m
 Udaljenost od susjednih gradova:
 Kilometara: Dolačko brdo
1.128 m
 Travnik28 km
 Saračevica   957 m
 Vitez12 km
 Javor   820 m
 Kiseljak27 km
  
 Visoko
45 km
  
 Udaljenost od komunikacijskih centara:
   
 Željeznička stanica Zenica
20 km
  
 Željeznička stanica Kakanj
30 km
  
 Aerodrom Sarajevo
63 km
  
 Luka Ploče
250 km
  
 
< Prošli   Sljedeći >
Calendar
Kalendar

Anketa
Da li Vam se dopada naša stranica?
 
© 2021 Opcina Busovaca