Ulica 16.kolovoza/augusta bb, 72260
Izbornik
Naslovnica
O nama
Povijest/istorija
Uprava
Sjednice OV-a
Odluke,zakljuci i dokumenti OV-a
Javne nabavke
Gospodarstvo
Turistička razglednica
Smještaj i ugostiteljstvo
Obrazovna i socijalna infrastruktura
Vjerski život
Kultura
Sport
Fotogalerija
Servisne informacije
Linkovi
Kontakt
Traži
Stečci PDF Ispiši E-mail
Napisao Opcina Busovaca   
Saturday, 02 February 2008

Nadgrobni spomenici koje zajedničkim imenom nazivamo stećci predstavljaju najzanimljiviju srednjovijekovnu pojavu na prostorima Bosne i Hercegovine. Pojava stećaka kao nadgrobnih spomenika je jedinstven fenomen u svijetu, čiji nastanak ni do današnjeg vremena nije u cijelosti razjašnjen.

Na prostorima općine Busovača nalazi se više lokaliteta na kojima se nalaze ovi srednjovijekovni nadgrobni spomenici.

Na desnoj obali rijeke Lašve, u naseljenom mjestu Katići, na lokalitetu Borak, nalazila se nekropola sa 4 stećka u obliku ploča, bez natpisa i ukrasa. Nekropola je sedamdesetih godina prošlog stoljeća potpuno uništena za vrijeme gradnje društvenog doma.

U naselju Donje Krčevine nalazi se nekropola sa 63 stećka, a nešto sjevernije još jedna sa 4 stećka. Svi oni su u obliku sanduka, osim tri koji su u obliku sljemenjaka. Veći broj stećaka je oštećen, ali ima i onih koji su i danas u dosta dobrom stanju. Lokalitet u Donjim Krčevinama je po broju stećaka veći od svih ostalih koji se nalaze na području općine Busovača. Treba naglasiti da su stećci u ovoj nekropoli klesani od konglomerata kamena škriljca, što je za posljedicu imalo njihovo drobljenje prilikom pokušaja razbijanja.

Na lokalitetu Ravan kod sela Hozanovići nalazi se nekropola sa 27 stećaka u obliku sanduka, od kojih je većina oštećena, a isti nemaju natpisa niti ukrasa.

U selu Dobraljevo nalaze se dva osamljena stećka (lokalitet zvani Kaursko groblje) koji su u obliku sanduka, poprilično velikih dimenzija. Isti nemaju natpisa niti ukrasa, ali su dosta dobro očuvani.

Nekropolu sa16 stećaka imamo i u naseljenom mjestu Ravan, u neposrednoj blizini Busovače. Svi su u obliku sanduka osim jednog koji je u obliku sljemenjaka. Nemaju natpisa niti ukrasa, ali neki od njih imaju postolje, što je raritet na ovim prostorima. U selu Polje, uz samu cestu Busovača – Sarajevo, nalazila se nekropola sa 9 stećaka u obliku sanduka. Od ove nekropole, baš kao što je slučaj i sa nekropolom od 7 stećaka u selu Bukovci, nije ostalo ništa. Potpuno su uništene, a kamenje istih je ugrađeno u gospodarske i stambene objekte, odnosno izgradnju potpornog zida.

 
< Prošli   Sljedeći >
Calendar
Kalendar

Anketa
Da li Vam se dopada naša stranica?
 
© 2021 Opcina Busovaca