Ulica 16.kolovoza/augusta bb, 72260
Izbornik
Naslovnica
O nama
Povijest/istorija
Uprava
Sjednice OV-a
Odluke,zakljuci i dokumenti OV-a
Javne nabavke
Gospodarstvo
Turistička razglednica
Smještaj i ugostiteljstvo
Obrazovna i socijalna infrastruktura
Vjerski život
Kultura
Sport
Fotogalerija
Servisne informacije
Linkovi
Kontakt
Traži
Kultura PDF Ispiši E-mail
Napisao Opcina Busovaca   
Tuesday, 02 April 2013

Bez ikakve sumnje, nositelj kulturnih događanja na području općine Busovača svakako je HKD „Napredak“, čija je prva podružnica u Busovači utemeljena 1907. godine kao društvo za financijsku potporu učenika i studenata i njihov smještaj u domove.

 

 

 

 

Rad Podružnice HKD „Napredak“ obnovljen je 1991. godine, a danas isto sa mnogo uspjeha organizira smotre folklora, tamburaša, izvornih grupa, književne večeri, Lipanjske dane kulture i Božične dane kulture. Od 1994. godine, neprekidno, ovo društvo organizira dječiji festival „MAK“ (Mali akordi) gdje najmlađi imaju priliku pokazati svoj pjevački talent. Festival je redovito propraćen nastupima poznatih izvođača, a neki od onih koji su tim povodom gostovali u Busovači su: Minea, Vesna Pisarević, Divlje Ruže, Sanja Doležal, Žanamari i mnogi drugi.

 

Od 1998. godine traje izgradnja Doma kulture u Busovači, a njegovi radovi su pri kraju. U sastavu istog će se nalaziti: prostorije za rad udruga, gradska knjižnica, studio Radio „Busovača“, te uredi društva. U organizaciji HKD „Napredak“ u ovim prostorima se održavaju kružoci stranih jezika i informatike, a utemeljena je i humanitarna sekcija pod vodstvom gospođe Ružice laštro čiji je temeljni cilj pomoć najugroženijim.

 

Gradska knjižnica Busovača osnovana je od strane Narodnog odbora općine Busovača 1959. godine. U sudski registar je upisna pod nazivom Javna ustanova "Gradska knjižnica" Busovača i od  2000. godine nastavlja sa radom kao samostalna javna ustanova. Knjižnica je smještena u prostorijama Doma kulture HKD „Napredak“, a raspolaže prostorom od 169 m2,  prostorom za smještaj knjiga i slobodan pristup fondu, čitaonicom sa 20-tak čitalačkih mjesta, uredom za obradu knjiga (ured ravnateljice) i internet kutkom. Početni fond knjižnice je bio 3.000 knjiga, a danas knjižnica raspolaže fondom od 19.800 knjiga. Članovi i članice su osobe svih dobnih skupina, a prosječno  se godišenje učlani 750 korisnika. Osnovna djelatnost je knjižničarska djelatnost koja obuhvata sustavno prikupljanje, stručnu obradu, pohranjivanje, čuvanje i davanje na korištenje različitih vrsta knjižničke građe i informacija svojim korisnicima i korisnicama. Pored osnovne djelatnosti, knjižnica nastoji različitim vrstama usluga zadovoljiti kulturne, informacijske i obrazovne potrebe trenutnih i potencijalnih korisnika/ca na području općine Busovača i susjednih općina. U suradnji sa školama iz Busovače organizira aktivnosti namijenjene poticanju čitanja kod djece i odraslih, sudjeluje u cjeloživotnom obrazovanju, te građanima i građankama Busovače omogućava kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

 

Nositelj kulturnih događanja na području općine Busovača svakako je i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Busovača sa sjedištem u Kaćunima, osnovana je 10.04.2008. godine, kao neprofitna organizacija koja opstaje zahvaljujući volonterskom radu. Društvo djeluje kroz više sekcija: likovna sekcija , hor, sekcija vokalnih  solista, dramska sekcija i folklorna sekcija koja je ujedno i najbrojnija. Od nedavno djeluje i Sekcija žena. Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Busovača - Kaćuni broji više od 200 aktivnih članova, te veliki broj simpatizera.

 

Kulturnom razvitku Busovače svakako umnogome doprinosi Organizacija ABF Uddevalla – Centar u Busovači koji je osnovan 2004. godine. Do danas kružoke informatike, engleskog, njemačkog, talijanskog jezika, krojenja i šivenja, prošlo je oko 2.000 polaznika. Ovaj Centar ima i svoj odjel u Kaćunima sa istim sadržajima, a ono što ga umnogome čini posebnim jeste činjenica da sami „proizvode“ svoje kadrove – vođe kružoka.Za rezultate postignute u kratkom periodu stiglo je i zasluženo priznanje. Odlukom Općinskog vijeća Busovača dana 16.08.2007. godine, Organizaciji ABF Uddevalla – Centar u Busovači dodijeljena je Srebrena plaketa općine Busovača. Zasluga je to svih koji rade u ovom Centru, a ista ponajviše pripada gospodi: Irfan Rizvić, koordinator Centra, te vođe kružoka: Marija Relota, Emir Buljubašić, Slaven Katava (trenutačno i predsjednik Upravnog vijeća Centra), Nermana Deljkić, Mersiha Ekmeščić, Jasmina Imamović, Alma Hodžić, Jelena Kurevija, Zoran Borković, Josip Lukin, Predrag Husejnović, Sanela Hodžić, Nermana Solić....

Planovi za ubuduće odnose se na  otvaranje novih odjela u svim većim mjestima sa ciljem približavanja usluga samim građanima, te proširenje usluga na održavanje tema interesantnih za našu sredinu.

 

Da nije slučajno dobila Zlatnu plaketu općine Busovača, Osnovna glazbena škola u Busovači utemeljena 1995. godine kao područni odjel Glazbene škole „Jakov Gotovac“ Novi Travnik, pokazali su njeni dosadašnji rezultati. U okviru škole postoje odsjeci za glasovir, gitaru, harmoniku i puhačke instrumente, a njeni polaznici su već nekoliko puta imali javne koncerte ozbiljne glazbe.

 
< Prošli   Sljedeći >
Calendar
Kalendar

Anketa
Da li Vam se dopada naša stranica?
 
© 2021 Opcina Busovaca