Ulica 16.kolovoza/augusta bb, 72260
Izbornik
Naslovnica
O nama
Povijest/istorija
Uprava
Sjednice OV-a
Odluke,zakljuci i dokumenti OV-a
Javne nabavke
Gospodarstvo
Turistička razglednica
Smještaj i ugostiteljstvo
Obrazovna i socijalna infrastruktura
Vjerski život
Kultura
Sport
Fotogalerija
Servisne informacije
Linkovi
Kontakt
Traži
Pravoslavlje PDF Ispiši E-mail
Napisao Opcina Busovaca   
Saturday, 02 February 2008

Prva pravoslavna crkva na području općine Busovača je crkva svetog proroka Ilije, izgrađena 1887. godine. Od tada pa sve do danas u toj crkvi vjernici pravoslavci su se okupljali na redovitim liturgijama.

                                                        

Nova crkva, pod istim imenom, izgrađena je 1965. godine, a posvećena 1968. godine, a u sklopu stare crkve  je još 1900. godine izgrađen i parohijski dom. Jedno vrijeme bio je u vlasništvu Općine, potom služio kao športsko-rekreacijska dvorana, te kao Radnički univerzitet. Ipak, 1990. godine vraćen je u vlasništvo crkve gdje se obnašaju vjerske potrebe.

Slična crkva postoji još samo u Sarajevu, dvobrodna crkva ili tzv. muška i ženska. Posvetio ju je episkop mitropolit dabrobosanski Vladislav. Slava crkve svetog proroka Ilije je 2. kolovoza i na taj dan se u crkvi okupljaju vjernici iz različitih gradova.

Trenutačno na području općine Busovača postoji oko 35 domaćinstava koja primaju svećenika u kuću. Mise se održavaju dva puta mjesečno, a vjernike predvodi svećenik Marko Maleš, koji je osim ove zadužen i za još četiri parohije: Visoko, Kakanj, Golo brdo i Bilješevo.

Ovlast nad ovom parohijom ima mitropolit dabrobosanski Nikolaj.
 
< Prošli
Calendar
Kalendar

Anketa
Da li Vam se dopada naša stranica?
 
© 2021 Opcina Busovaca